Gołąbki w sosie pomidorowym

Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym

Czas Przygotowania 90 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Polska
Przepis w wersji wideo

Składniki Składniki

  •        Kikkoman Sos sojowy

  •        Mutti Pasata Przecier Pomidorowy

  •        500 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek) 

  •        100 g ryżu

  •        Biała kapusta średniej wielkości

  •        700 g bulionu (mięsno-jarzynowego lub drobiowego) 

  •        1 łyżeczka oregano, świeży tymianek 

  •        Opcjonalnie: 4 łyżki gęstej śmietany 30% 

  •        Do podania: ugotowane ziemniaki, jogurt naturalny

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. Mięso włoż do większej miski. Ryż ugotuj, przelej zimną wodą na sicie i dodaj do mięsa. 

  2. Dopraw do smaku Sosem sojowym Kikkoman oraz pieprzem. Wszystko wymieszaj i dobrze wyrób dłonią. 

  3. Uformuj niewielkie podłużne kotlety. Wytnij głąb ze środka kapusty, następnie włóź ją do dużego garnka z wrzątkiem wyciętą stroną do dołu, gotuj przez około 8 minut na małym ogniu. 

  4. Wyjmij kapustę z wrzątku, ostudź. Rozbierz kapustę z liści, odetnij delikatne zgrubienia z każdego liścia, następnie nałóż przygotowane porcje mięsa. 

  5. Zawijaj jak krokiety. Gołąbki obsmaż na patelni na maśle z oliwą. Zagotujć bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postaw na gazie, przykryć i gotuj przez około 45 - 60 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodaj Pasatę przecier pomidorowy Mutti i śmietanę. Zagotuj, dopraw oregano. Gotuj przez 5 minut, następnie opcjonalnie dodaj świeży tymianek. 

  6. Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
11,99 zł
Please select
700 g
8,39 zł