Ragout z dziczyzny na dyni piżmowej

Wyjątkowe ragout z dziczyzny na dyni piżmowej

Czas Przygotowania 240 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Europejska

Składniki Składniki

  •        Sos Barbecue z Sosem Żurawinowym i Piwem 

  •        Mutti Koncentrat Pomidorowy 

  •        800 g dziczyzny (udziec lub łopatka) 

  •        60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki

  •        200 g kurek

  •        300 g cebuli

  •        2 ząbki czosnku

  •        2 dynie piżmowe

  •        100 g masła

  •        150 ml wytrawnego wina

  •        30 g mąki kukurydzianej

  •        Pęczek włoszczyzny

  •        3 gałązki rozmarynu

  •        1 liść laurowy
  •        1/2 pęczka natki pietruszki
  •        1/2 pęczka szczypiorku
  •        Sól
  •        Pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1.  Rozgrzej piekarnik do 120°C (piekarnik z termoobiegiem 110°C). 

  2.  Na patelni podsmaż mięso na oleju, dopraw solą i pieprzem.

  3.  Włoszczyznę, czosnek i cebulę drobno pokrój. W garnku podsmaż cebulę  i włoszczyznę. Następnie dodaj około 60g koncentratu pomidorowego  Mutti, mieszając nadal  podgrzewaj całość.

  4.  Potem kilkakrotnie podlewaj sos niewielką ilością wina i ponownie zagotuj  przez chwilę. Dodaj mięso, czosnek i zioła. Całość zagotuj i zagęść  niewielką ilością mąki zmieszanej z winem

  5.  Następnie przełóż danie do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 3-4  godziny do miękkości. Po upieczeniu dopraw całość  Sosem Barbecue z  Sosem Żurawinowym i Piwem BBQUE, solą i pieprzem.

  6.  Tuż przed podaniem drobno posiekaj szczypiorek i boczek. Kurki umyj i  oczyść, w razie potrzeby przekrój na pół, następnie smaż całość na patelni  przez około 10 minut.  Na  koniec dodaj masło i dopraw solą. Całość  wymieszaj z upieczonym mięsem.

  7.  W międzyczasie umyj dynie, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki i miąższ,  przekrój na krzyż, a następnie grilluj z obu stron przez około 20 minut na  średnim ogniu. Następnie  wlej ragout do połówek dyni i udekoruj Sosem  Barbecue z Sosem Żurawinowym i Piwem BBQUE.

  8.  Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

400 ml
16,99 zł