5 sposobów na przygotowanie zdrowych posiłków

5 sposobów na przygotowanie zdrowych posiłków

Powodów, dla których warto gotować i jeść rozsądnie jest wiele. Popularyzujemy i promujemy zbilansowaną kuchnię, dostarczając wysokiej jakości produktów i ułatwiając dokonywanie trafnych wyborów.
Wykonanie zdrowego dania z niską zawartością tłuszczu, które smakuje świetnie jest prostsze niż mogłoby się wydawać. Wszystko zależy bowiem od techniki przygotowania posiłku. Poniżej przedstawiamy 5 metod przygotowania, które nie wymagają ani kropli tłuszczu dla pysznych potraw:

1. Gotowanie, czyli "wrzucanie" na wrzątek pozwala zachować wygląd, smak i konsystencję oraz większość składników odżywczych. W przypadku warzyw, aby strata witamin i składników mineralnych była jak najniższa, warto spróbować również blanszowania, czyli czyli zanurzanie warzyw we wrzącej wodzie na kilka minut. Dzięki temu warzywa będą lepiej strawne, zachowają chrupkość i jędrność.


2. Gotowanie na parze - w ten sposób możemy przygotować danie w specjalnych garnkach lub parowarach. Metoda ta pozwala zachować smak, zapach i barwę żywności. Dzięki użyciu pary, a nie wody, składniki odżywcze nie są wypłukiwane, dzięki czemu możemy dostarczyć ich więcej naszemu organizmowi.


 3. Duszenie - duszeniu poddać możemy przede wszystkim mięso, ale również ryby i warzywa (np. cukinia, bakłażan, marchew czy cebula). Metoda polega na gotowaniu produktów w garnku w niewielkiej ilości płynu (wody, wywaru lub wina). Produkty gotując się na małym ogniu wypuszczając swoje soki, dzięki czemu tworzy się pyszny sos.


 4. Grillowanie na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu jest świetną alternatywą do smażenia w głębokim tłuszczu lub z dodatkiem niewielkiej jego ilości. Przygotowane już warzywa czy mięso możemy skropić oliwą czy innym tłuszczem, na zimno. Mamy wtedy pewność, że posiłek będzie mniej kaloryczny i nadal smaczny.


 5. Pieczenie - aby zapobiegać wysychaniu potrawy podczas pieczenia warto dodać do nich przyprawy, niewielką ilość soli i owinąć w folię, a po upieczeniu skropić octem balsamicznym lub oliwą. W ten sposób otrzymamy pyszną i zdrową potrawę.