Ketchup Premium bez dodatków 'E' oraz sprawa tajemniczego likopenu

Ketchup Premium bez dodatków 'E' oraz sprawa tajemniczego likopenu

Artykuł został napisany przez Redakcję serwisu Czytamy Etykiety.

Bez dodatków „E” w szklanym opakowaniu

Ponadto na liście składników Ketchupów Premium nie znalazły się wzmacniacze smaku ani substancje konserwujące. I to, co dla mnie jest bardzo istotne to ketchupy zostały zamknięte w szklanych opakowaniach! Czy Wy też wyczuwacie różnicę w smaku między ketchupem z plastiku a ze słoiczka? Dla mnie dużo lepiej wypada ten ze szkła. Według mnie jest to najlepsze opakowanie. I najbezpieczniejsze!

Tajemniczy likopen chroni przed chorobami układu krążenia

Chciałam jeszcze przypomnieć, dlaczego warto jeść ketchup. I tu muszę przedstawić Wam tajemniczy likopen, powszechnie uznawany jako silny przeciwutleniacz, którego źródłem są pomidory. Związek ten chroni przed chorobami układu krążenia i odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Ponadto wysoki poziom likopenu we krwi może chronić przed udarem mózgu. Istotne jest to, że likopen zdecydowanie łatwiej wchłania się w postaci przetworzonej, przez co ketchup i sosy pomidorowe okazują się być bardziej wartościowe niż świeże pomidory. Zaskoczeni? Zazwyczaj w trakcie procesu przetwarzania produktów (smażenia, pieczenia czy gotowania) cenne składniki warzyw i owoców ulegają redukcji. Jednak w przetworzonych pomidorach zwiększa się koncentracja likopenu. Dodatkowo pod wpływem temperatury i rozdrabniania pomidorów, likopen staje się bardziej przyswajalny przez organizm.