Makaron, ziemniaki i ryż - czy naprawdę tuczą?

Makaron, ziemniaki i ryż - czy naprawdę tuczą?
Makaron, ziemniaki i ryż to główne źródła węglowodanów w diecie. Gdy myślimy o zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów lub utrzymaniu szczupłej sylwetki, od razu nasuwa się nam na myśl, że powinniśmy zrezygnować z tych pozornie tuczących produktów, co tak naprawdę nie musi być konieczne: - makaron, ziemniaki i ryż nie są tuczące same w sobie. Wszystko zależy od tego, jak zostaną przygotowane i podane. W trosce o kaloryczność potrawy na pewno należy zrezygnować np. z polewania tych produktów tłustymi sosami czy ze smażenia ziemniaków - ponieważ produkty te stanowią bogate źródło energii, należy je spożywać w porze obiadowej lub wcześniej - mamy wtedy pewność, że przyswojona energia będzie wykorzystywana systematycznie. Im później znajdą się one na naszym talerzu, tym większe ryzyko, że nadmiar energii zostanie zmagazynowany przez nasz organizm w postaci komórek tłuszczowych.