Marka Kikkoman ceniona jest za jakość i głębię smaku.

Warto wiedzieć, że… Marka Kikkoman ceniona jest za jakość i głębię smaku.

Kikkoman to znana na całym świecie i ceniona za jakość marka. Naturalnie warzony sos sojowy od stuleci był przyprawą używaną w kuchni azjatyckiej, a przede wszystkim w kuchni japońskiej.

Dziś jest to przyprawa uniwersalna, która swym smakiem i aromatem wzbogaca kuchnie wielu krajów – od śródziemnomorskiej przez skandynawską, po kuchnie Azji i Ameryki. Nie bez powodu Kikkoman to światowy lider produkcji i dystrybucji sosu sojowego, którego szczególne właściwości i pełnię smaku doceniają jego pasjonaci w ponad 100 krajach świata. Korzenie firmy Kikkoman sięgają aż siedemnastego wieku. W tym czasie kilka rodzinnych klanów w miejscowości Noda w Japonii zaczęło produkować ciemnobrązowy sos o intensywnym smaku i aromacie. Obecnie, około 6 500 pracowników zatrudnionych w oddziałach firmy: w Japonii, Singapurze, na Tajwanie, w Chinach, Australii, Kanadzie, USA i Europie, steruje losami przedsiębiorstwa o japońskich korzeniach. Produkty marki Kikkoman powstają w dziesięciu zakładach produkcyjnych w Japonii, USA, Singapurze, na Tajwanie, w Chinach i Holandii. Co roku bramy tych fabryk opuszczają setki tysięcy litrów naturalnie warzonego sosu sojowego, skąd trafia on na półki supermarketów, delikatesów i sklepów z azjatycką żywnością.

Aby zaspokoić rosnący popyt na sos sojowy w Europie, w październiku 1997 roku otwarto w holenderskiej gminie Hoogezand-Sappemeer – pierwszą europejską warzelnię Kikkoman. To tu powstają sosy Kikkoman, które następnie trafiają do odbiorców na Starym Kontynencie.