Miejsce sosu jest w lodówce! Ale właściwie dlaczego...?

Miejsce sosu jest w lodówce! Ale właściwie dlaczego...?

Wszyscy doskonale wiemy, że chłodzenie jest od dawna metodą na przedłużenie świeżości produktów. Takie działanie zalecają też producenci. Biorąc do ręki Sos Czosnkowy Develey, bez trudu odnajdziesz informację: Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Dzięki niskiej temperaturze spowolniony jest proces rozwijania się drobnoustrojów, które mogą wpływać na szybsze psucie się żywności. W związku z tym po otwarciu opakowania po raz pierwszy (na przykład słoika Musztardy Premium Develey lub butelki sosów do mięs) musimy umieścić je w lodówce.

Nie wszyscy zdają sobie także sprawę z tego, że istotny jest też wybór optymalnego miejsca dla otwartego wcześniej sosu. Nieprzypadkowo temperatura w całej lodówce nie jest jednakowa. W przypadku produktów, takich jak właśnie sosy (czyli tych, które wymagają umiarkowanie niskiej temperatury) najodpowiedniejsze będą półki środkowe lub drzwi lodówki - oddalone nieco od zamrażalnika. Jeśli chcesz poznać więcej zasad dobrego przechowywania żywności, zajrzyj do artykułu dr Anny Kulikowskiej, która omówiła temat szczegółowo [tutaj].

Na koniec warto jeszcze dodać, że sosy Develey przechowywane w lodówce nie tracą swoich walorów smakowych i możesz cieszyć się ich doskonałym smakiem bardzo długo.